Fyra tappra deltagare svarade på frågorna i årets romquiz. Längst ner på sidan står vidare vad som gäller. Här har ni svaren och frågorna:

1. När Påsen besöker Visby, vart brukar han då oftast bo?
Erasmus af Smuts: Fyllecellen - liksom hans lärjugnar (0p)
Jarek Ärentörn: På Norderstrand (1p)
Tuppen: ....ehh...i påsgrottan? (0p)
Surpåsen: ingen aning, på nordestrand kanske. (1p)

2. Vilket band tjuvkikar Påsen helst på genom gallret till en ruin?
Erasmus af Smuts: Poeta (1p)
Jarek Ärentörn: Poeta Magica (1p)
Tuppen: ....ehh...The Påsies? (0p)
Surpåsen: volgemut (0p)

3. Vart satt knektarna fordom och lapade sol dagstid?
Erasmus af Smuts: Domkyrkoplan (1p)
Jarek Ärentörn: På Klinten (0p)
Tuppen: ....ehh...Nordergravar? (0p)
Surpåsen: vet ej (0,5p)
Klinten kan säkert vara namnet på platsen vid Domkyrkan, vad vet vi. Men eftersom inte vi vet så blir det inga poäng.

4. Vilket år arrangerades sista Knektstock?
Erasmus af Smuts: Sysslar inte med knektkunskap men ja chansar på -99 (0p)
Jarek Ärentörn: 2004 (0p)
Tuppen: ....ehh...2004? (0p)
Surpåsen: vet ej (0,5p)
Rätt svar är 2003, ingen får poäng.

5. Vilka två färger förknippar man med Korpvingarna?
Erasmus af Smuts: Rött och gult (1p)
Jarek Ärentörn: Rött och gult (1p)
Tuppen: ....ehh...svart å vit? (0p)
Surpåsen: rött och gult. (1p)

6. Vilken numera nedlagd krog var Korpvingarnas stamhak?
Erasmus af Smuts: Om dom e tillräckligt gammla så va d la StMikaels eftersom alla hängde där, men ja säger Köpmannen (1p)
Jarek Ärentörn: Sankt Mikaelsgården (0p)
Tuppen: ....ehh...S:t Mikaelsgården? (0p)
Surpåsen: måste vara st.mikaelsgården (0p)

7. Vilket band fick Effes personal att allvarlig fundera på att flytta ner konserterna till nedervåningen?
Erasmus af Smuts: Wolgemut (1p)
Jarek Ärentörn: Eh, Wolgemut? (1p)
Tuppen: ....ehh...Satans Kadaver? (0p)
Surpåsen: volgemut. (1p)

8. Vem av personerna nedan förstod inte att han/hon hade boende i en lägenhet förrän efter 3-4 dagar in på medeltidsveckan?
Erasmus af Smuts: Till o börja med vill ja poängtera att det bara är redbara män på bilderna! Om du avser att håna Flinta(b - som förövrigt är mitt svar) vill jag bara passa på att meddela att han har välutvecklade bröstmuskler då han är en av Pråjsarnas främsta bågskyttar. Om det inte är bevis nog så vill jag upplysa om hans rang - 1a ollare, en titel ingen kvinna skulle kunna bära upp!!! (1p)
Jarek Ärentörn: B, Sam Flinta (1p)
Tuppen: ....ehh...B? (1p)
Surpåsen: person B (1p)

A

 
B


C

9. Vilka är "GUDS VÄNNER - HELA VÄRLDENS FIENDER" enligt dem själva?
Erasmus af Smuts: Wisbypiraterna (1p)
Jarek Ärentörn: Visby piraterna (1p)

Tuppen: ....ehh...Påsarna? (0p)
Surpåsen: vitaliebröderna , eller menar du visbypiraterna? (1p) Egentligen är det Störtebecker som myntat själva uttrycket. Han har blivit en symbol för hela den "frihetliga piratscenen".(+2p)

10. Nedan finner ni sex karaktärer som ofta besöker Visby. A) Vilka två sällskap finns representerade? B) Namnge de sex personerna, ett poäng delas ut för varje namn (samma karaktär kan ha flera namn och benämningar).
Erasmus af Smuts: Här tycker jag att det är på sin plats att även nämna den olydiga Pråjs som förs bort av den usla knektfan till vänster i bilden - det är ingen annan än Goliat Blindtupp(Tuppen, Mockis,Mats) som än en gång försökt nalla godis ur gröna gardets påsar! (+5p)
A. Pråjsare o Påsar (2p)
B. Herr Mört (1p) (herr Martin (0p), zäta (0p) , Erasmus av Smuts (1p) (Mosebacke (0p), Pråjspåsen (2p), Jarek Ärentörn (1p) (Löjtnant, Ogge (0p)), Påsen (1p) (MystiskeMan (1p) , Finnen (1p), Såspåsen (1p), Pöspåsen (1p). Sammanlagt: 12+5 p
Jarek Ärentörn: a) Pråjsiska Gardet samt Påsarna (2p)
b) Erasmus af Smuts (1p), Hörru (0p), Smutsmåns (0,5p), 1:e skrivare (1p), 1:e analbökare (1p), Preusspåsen (2p).
Jarek Ärentörn (1p), Korpraln (1p), Snygging (0p), Fanbärare (1p), Flyktig broder (0p), Nattskugga (0p), Riddar Grisklo (0p).
Karhu (1p), Såspåsen (1p).
Pöspåsen (1p), Tikkanen (1p).
PÅSEN (1p), Påsmannen (1p), Finnen (1p), Mystiske man (1p).
Herr Mört (1p), Zäta (0p), 1:e Slasktratt (1p), Fanbärarassistent (1p).
Sammanlagt: 21,5 p
Tuppen:....ehh...Preussarna (1p)å Påsarna (1p)...Erasmus av Smuts (1p) eller Preusspåsen (1p), Jarek Ädeltörn av det Preussiska Gardet (1p), Påsmannen (1p) eller bara Påsen (1p), Såspåsen (1p) eller Karhu (1p), Pöspåsen (1p) eller Tikkanen (1p), Herr Mört (1p)?
Sammanlagt:
12 p
Surpåsen: a)påsarna (1p) och pråjsarna (1p)
b) påsen (1p) , pöspåsen (1p), såspåsen (1p), preuspåsen (1p), erasmus af smuts (1p)från preussarna och korpraln jarek (1p) från preussarna och herr mört (1p)från preussarna. det blir ju sju stycken!!!!
Sammanlagt: 9 p
Kommentar: Tävlingsledningen ger noll poäng till riktiga namn och namn den inte känner till.

11. Vilka framför medeltidsveckans sämsta uppträdande år efter år?
Erasmus af Smuts: Svaret borde ha med Påsarna (-1p) att göra, men jag svarar trots det Gycklargruppen Pax (1p) , helst i kombination med WisbyVaganter (0,5p)
Jarek Ärentörn: Pråjsiska Gardet. Man kan välja själv om det är uppställningen, badet eller sångerna :) (2p)
Tuppen: ....ehh...Preussarna? (1p)
Surpåsen: pax (1p)
Kommentar: Rätt svar är egentligen Gycklargruppen Pax men tillmötesgår svaren.

12. Vilka fel finner ni i följande mening: " -Jag träffade Påsen inne på Effes, vi bestämde oss för att gå till Västerport och efterfesta men på vägen dit träffade vi två medlemmar i Wisby Vaganter som var dyngraka och stod och pissade på muren, de sa att de gjorde det för att imponera på det mest respektabla gardet i Visby, pråjsarna."
Erasmus af Smuts: Pråjsarna blir inte imponerade av att medeltidstöntar raserar fornminnen med amoniak. Vårt mål är att sänka hela ön med Kalkväck! (0p)
Jarek Ärentörn: Det finns ingen västerport och det preussiska gardet är inte respektabla.
(2p)
Tuppen: ....ehh...Västerport? Annars e nog allt sant! (1p)
Surpåsen: Man efterfestar inte med påsen han är en paria (1p). man imponerar inte på preussarna för de är inte respektabla (1p). västerport finns inte (1p). visby vaganter är säkert nykterister, upplösta eller döda vid det här laget. (1p)

Kommentar: Påsen är portad från alla krogar så vitt vi vet och i synnerhet från Effes, han kan mao inte varit där (1p). Västerport finns som sagt inte (1p). Medlemmarna i Wisby Vaganter skulle aldrig vara dyngraka, iallfall inte offentligt (1p). Pråjsarna är inte respektabla (1p).

13. En syster till en påse ställer till med bröllop. Hon gifter sig med en knektusling till påsens stora förtret. Under bröllopsfesten möter han dock en okänd pråjs (antagligen en flyktig bekant till bröllopsparet) som han enkelt och med mycket nöje super under bordet. Han anser sedermera att det var en lycklig tillställning. Veckan därefter mördar han sin syster. Varför?
Erasmus af Smuts:
Hon var jungfru (det framkommer med säkerhet då hon giffte sig med en knektfan, vilka bevisligen aldrig kunnat få upp sina mackaroner) och Påsmannen offrade henne till Mörkrets furste som ni så gladeligen tillber för att efterlikna er tonfisksätande partypolare! (0p) Väl mött , Fur Pråjsen - o hit me spriten! Erasmus af Smuts; Skrivare, 1a Analbökare samt 1a Pirat av det Pråjsiska Gardet!
Jarek Ärentörn:
Han ville naturligtvis ha ihjäl sin syster genast när hon gifte sig. Knektar är ju djur och skall inte ledas till altaren. Troligen så fick han ingen möjlighet att mörda henne under bröllopet efterdom han och den påstådde Pråjsaren söp så hårt. På detta måste en ruskig bakfylla ha inträtt och lämnat Påsen sängliggandes och pizzakrävande. Alla vet att Visbypesten ligger i minst en vecka och detta verkar ju jämförbart. En veckas bakfylla senare ströp han henne säkert med en av hans favoritpåsar från Servus eller EPA.
(+3 p)
Tuppen: ....ehh...för att....han...inser att systern e galen som inte gifte sig med en Pråjs? (0 p)
Surpåsen: Det visade sig att påsbrodern tagit fel det han tror är en knekt är egentligen herr mört som kan tas för en knekt i sina gallerärmar. En sådan skam kan ingen hederlig påse leva med. det bli hedersmord helt enkelt. (+3 p)
Kommentar: 10 poängsfråga. På bröllop men även begravningar äts det och sups. Påsens önskan var att återigen få supa ner denne okände pråjs och tog därför till mord för en liknande happening och samma gäster åter skulle dyka upp, inklusive pråjsen. Hm, medger att den var fånig och gjorde sig bättre i en annan miljö i en Nemistrip. Men bra svar!

Slutresultat:
Jarek Ärentörn (Korpraln, Snygging, Fanbärare, Flyktig broder, Nattskugga, Riddar Grisklo) lyckas samla ihop 34,5 poäng!
Erasmus af Smuts; Skrivare, 1a Analbökare samt 1a Pirat av det Pråjsiska Gardet slutar på 24,5 poäng.
Surpåsen/Jaanet summerar 25 poäng.
Mockis "kalla mig inte för Tuppen" Ceder skrapar ihop 15 poäng.

Två scenarion finns. Antingen är tävlingen avgjord och Jarek Ärentörn inkasserar en 70 cl Captian Morgan på måndagen eller tisdagen under medeltidsveckan då han knockade allt motstånd i denna frågetävling. Alternativt om Fyllepåsen är på humör så kommer tävlingen att fortsätta i en del 2 med ett moment som för närvarande är oklart (nere i Visby). Poängen i frågesporten kommer då att ge fördel och försprång i den kommande tävlingen, som antagligen kommer vara av praktisk art. Vi gratulerar Jarek än en gång!