Klicka på bilden och läs om Påsarnas 1000-åriga historia.

en 22:a juli 1361 landstiger kung Valdemar med sin här på den gotländska västkusten. Den gotländska bondehären försvarar sig tappert men faller slutligen vid det stora slaget utanför Visbys portar där 2 000 man stupar. Stadens borgare åser passivt hur bönderna krossas. Mot Valdemars löfte om bibehållna privilegier kapitulerar staden och dess portar öppnas.

en 7:e augusti 2003 skrivs det återigen historia på Gotland, på Klockargrändsgatan bildas nämligen det Påsiska förbundet, Påsarna. Grundarna svävade denna eftermiddag mellan bakfylla och förfeststoj och drog anektdoter och rövarhistorier om den legendariska Påsmannen. Någon yppade "Påsarna" och inom kort bestämde vi oss för att Påsarna - det var minsann vi! Alla hade vi goda eller mindre bra erfarenheter av Påsmannen, givetvis låg det på våran lott att starta ett förbund till hans ära. Namn bestämdes under munterhet och gamman, Fyllepåsen, Pöspåsen etc. Oraklet utsågs till Påsarnas andliga ledsagare. Det var ett tämligen enkelt beslut eftersom hon utsatts för den närmaste av alla "nära-påsen-upplevelser" (Någon gång på nittiotalet dinerade Oraklet tillsammans med Påsmannen som kavaljer vid ett SCA-evenmang). Oraklet kan ge filosofiska uttalande om hur Påsmannen skulle tänkt eller agerat i olika situationer. Hon måste då tilltalas genom en påse som sedan skickas över till Oraklet varpå hon ger sitt svar i samma påse. Än så länge går det bra med vilken påse som helst bara den är gjord av plast, i framtiden kommer det dock skapas en särskild påse för påsesnack.

Vem är då Påsmannen? Han har kallats vid många namn, Påsen, Finnen, Mystiske man och förstås Påsmannen. Han har besökt Visby under en sju-åtta års period och känns lätt igen på sin karaktäristiska klädsel. Vidare detaljer om hans utseende lämnas inte ut här utan kan återberättas bägare mot bägare på medeltidsveckan. Majoritet av alla trevliga männsikor vi stött på under medeltidsveckorna vet vem det är vi talar om vi har fått höra otaliga berättelser om honom. På senare år har Påsmannen tyvärr inte dykt upp på ön. Om han återkommer bör ni ha i minnet att Påsmannen talar man inte med, man beundrar honom på avstånd.

Vi Påsar besöker medeltidsveckan regelbundet i varierande antal och har i skrivande stund besökt veckan som Påsar i sex år.