et blev en Anundhysteri i början av veckan. Många Påsar har en historia anknyten till Västerås och när de fick talas om firman som härjar i Badelundatrakten var de omedelbart med på noterna. ”Hata Uppsala Högar, hata Birka ö, hata Alé stenar men vi älskar Anunds Hög” dånade inne på krogar och ute i gränderna i Visby stad. Lyftningen slog igenom på allvar, Skräddarpåsens syster Gottepåsen tog möjligen över titeln som förste lyftare av sin bror. Det som talar emot detta är att lyftning är en kunskap som i längden kräver stor rutin. Två år av idel lyftande krävs för att titeln som förste lyftare kan fastställas och det finns ju inget heller som säger att Skräddarpåsen kommer att ligga på latsidan. Fyllepåsen anser att han besitter den största vetskapen inom denna ädla form av fysiskt utövande, men har stigit tillbaka från rampljuset för att släppa fram de nya förmågorna. Ja, det hände i år att lyftobjektet föll ner från Fyllepåsens rygg, men det ni inte såg var att han försökte utveckla en mer avancerad teknik som ännu inte är fulländad och då kan komplikationer uppstå i forskningen. Avslutningsvis angående lyftning så kan vi minst sagt säga att många skrämda Visbypirater åkte upp i luften på Effes. ”Det finns inga pirater mer, det finns inga besvär, ty alla har vi lyftit upp och röven hårig är!”

Påsarna hade ett utskottsmöte innan medeltidsveckan drog igång. Närvarande var Fyllepåsen, Skräddarpåsen (Härolden) och Posepåsen. Följande beslut togs:
1) Påsarna på detta möte kommer i fortsättningen vara Påsarnas ledare och ha den högsta beslutandemakten.
2) Påsarna färger kommer definitivt vara rött och blått. (Varpå Posepåsen köpte en basker i de två färgerna dagen efter).
3) Kräftskivan avvecklas och ersätts med picknick nere vid strandpromenaden.
4) En påse uteslöts.
5) Pappåsen heter vår nye rekryt. Han är händig, stark och har en röst som lämpar sig ypperligt att hylla Påsarna, Anund och Badelunda. Vi är mycket stolta!
6) Vi går ner på stan och dricker öl nu.

Senare under veckan hade vi ett möte på Kapitelshusgården. Om sanningen ska fram så var jag för full för att minnas vad som sades. Det delades ut en del straff, varför minns jag inte heller. Posepåsen höll ett mycket bra tal till Påsarnas ära men vad det innehöll... Jag har för mig att vi också började fundera på att byta färger. Vad jag däremot minns är picknicken nere vid strandpromenaden. Surpåsen och Fyllepåsen köpte massa OST och fikonmarmelad, flera ostorgasmer uppstod under aftonen. De andra Påsarna hade också fläskat på ordentligt med bröd, frukt, kyckling mm. När fyllan sedan kom smygandes sjöng vi friskt om att spy utför Visby ringmur och vissa tog ett dopp i havet med banéret som sällskap. Posepåsen straffades sedan enligt beslut från föregående kväll vid solnedgången. Inte att glömma är att vi fick besök av Anna och hennes vänner samt Fia "med knuff" med väninna. Fyllepåsen gav sig sedan vidare till Pråjserplats medan påhoppen vinade från framförallt Skräddarpåsen. "Pråjserprospect" och allt möjligt nedvärderande ropades efter hans hälar när han traskade bortåt. Men jag var mycket nöjd med det beslutet, ty väl på Paveljongsplan så dök två fantastiska töser upp med en gitarr och spelade geniala låtar som de själva komponerat. Texterna handlade om Barbie, om att hämnas och om demoner bland annat. Senare på kvällen så träffade jag dem igen utanför Effes efter stängning och vi drog igång med Dan Berglund-låtar sittandes mot en vägg.

På onsdagen var det dags för det Pråjsiska badet. I år var det dags för en ny pråjs att axla badmeistermanteln och det har berättats att fem själar deltog i uttagningen till denna roll på tisdagen. Segrare efter omröstning blev Krokodilen som i sitt "valtal" lovat gymnastikflickor som baderskor och champagne i glas. Dessvärre kunde inte gymnasterna komma och champagnen uteblev den också. Istället blev det ett klassiskt bad med skrubbning och uppställning i partär, den nye badmeistern var dock mildare i sin behandling än sin föregångare enligt anonyma pråjsare. Hade faktiskt inte så mycket kontakt med pråjsarna i år (dock jäkligt kul att sjunga punklåtar på torsdagskvällen, kändes som vi stod på en riktig scen. Jarek och Lilla Gris ledde allsången. Den sistnämndes fru var dock elak och petade på Fyllepåsen med en lång pinne när han ändrade genren från punk till svensk schlager), två historier tänkte jag iallafall återberätta: Till en början bad jag korpral Jarek Äretörn att förklara vad pixande egentligen är:" -Om man säger kung, kungligt, king eller kingligt så förtjänar man en pix på pungen dvs man pixar sig på en pungkula. Man behöver inte pixa sig utan kan spara fem pixar till en klapp. Detta sker med öppen handflata över pungens undersida. Om man inte heller vill slösa sina pixar på sådan småaktig smärta så kan man samla ihop 25 pixar till en trestegsklapp. Detta sker genom att en annan person tar sats från tre steg bort och springandes drämmer till den skyldige med full kraft på pungen med en form av uppercut med öppen handflata." Historien handlar om den pråjsiske meterologen och förste slasktratten Herr Mört. Gardistens önskan vid hans invigning var för övrigt att han skulle döpas till Herr Martin men något gick fel på vägen. Nåväl, Jarek berättar följande om vad som hände när två kameler dök upp intill Pråjserplats:
"Den ”gode” Herr Mört hade tydligen år efter år pixat sig själv på tummen istället för på en pungkula. Detta råkade han i fyllan yppa på Pråjserplatz och det kom snart till Kaptens öron. Herr Mört kom på den utmärkta idén att släta över detta genom att bjuda Kapten på en kameltur, oerhört dumt i mina öron. Jag förklarade för den iofs ångerfulle gardisten att Kapt är dödligt allergisk mot de nämnda djuren. Han ville då göra en rolig grej av kamelfärden och föreslog att Apan kunde åka i kaptens ställe. Jag sa att jag skulle prata med Kapt. Detta gjorde jag och jag berättade naturligtvis allt och förtalte Kapten om en alternativ händelseutväckling nämligen det som egentligen skedde. Herr Mört fick åka kamel runt Pråjserplatz hållandes den pråjsiska fanan högt medan han med andra handen ideligen pixade sin pung. Ett passande straff var också att han fick betala färden ur egen kassa eller ska jag säga pung :)"

Den andre historien handlar om Herr Smuts och fredagens uppställning. Fernet serverades som vanligt och Erasmus kände av hela sin själ att han skulle komma att spy när det blev hans tur att dricka ur bägaren. Han berättar själv historien: "-På fredagsförmiddagen skulle det stolta kramgoa Pråjsiska gardét som vanligt ställa upp för att inmundiga vår dagliga dos av Fernet och Baileys. På grund av några dåliga snacks som jag Erasmus af Smuts påtvingaTS AV NÅGRA PÅSAR, PIRATER ELLER ANDRA ONDA KRÄK KÄNDE JAG MIG LITE OROLIG I MAGEN, så när vår ljuva och supertrevliga Kapten fyllde på min supbägare med fernet kände jag att det här kommar aldrig att gå väl. Min gode kamrat och Pråjsarbroder GolTupp galde på om att han minsann druckit Fernet hela förmiddan och varvid hans fernetandedräkt från helvetet drog tag i mig brast alla inre fördämmningar och jag var tvungen att vända mig om och ståndaktigt vomera. Vid åsynen av detta vände sig även den gode GolTupp om och kräktes som det kräk han är. Vidare kräktes minst 2 till ur Gardét under denna dags uppställning som kommer att gå till historien som "Det stora kräkkalaset på PråjserPlats"!

Jag bad Herr Smuts att räkna hur många pråjsare som härjade på ön i år och han kom fram till att i stort sett alla aktiva var där, dvs 20-25 stycken (?). Det tycker jag är imponerande. Påsarna var 13 till antalet i år vilket också är mycket bra då vi inte är så många fler. Vi hade dessutom jäkligt kul! Knektarna såg jag inte skymten av tror jag. Jag minns det året då det var politisk debatt mellan knektar och pråjsare före Lokes spelning, då marscherade ett 30-tal knektar över paveljongsplan till trummor och i ståt. Jag antar att de kör sin grej på marknaden nu men det är nästan dags att ändra texten på Kentas ("Dom kallar oss mods") hit "Vart är alla polarna" till knektarna. Visbypirater sprang vi in i ofta på Effes, lyfte dem, lyftes av dem och söp med dem. Har svårt att uppskatta hur många de var på plats och ibland vem som var pirat eller ej eftersom det ofta var på småtimmarna och jag då var relativt förfriskad (upptäckte till exempel en tunika med huva bredvid min säng som jag aldrig sett förr när vi skulle packa ihop på fredagen. Tydligen hade jag hittat den och gått hem i den en kväll, baröverkroppslyftning har jag också svårt att fatta att det ägt rum men det finns ju på bild). Araberna var samlade i år igen och spelade tydligen en mycket underhållande fotbollsmatch som jag inte vet något mer om. Gröna gardister eller nunnor från klostret Troslösa lös med sin frånvaro, inte heller såg jag en enda paxgycklare vilket givetvis var skönt. Läste i en broschyr att 150 000 personer beräknades besöka medeltidsveckan. Det gnyddes från en del håll att det var få utklädda. Jag tror det är fel, jag tror nämligen att det aldrig varit så många utklädda som i år. De försvann nog bara i vimmlet med tanke på hur mycket folk som var på ön. 1998 minns jag väl eftersom det var mitt första år. Då var det i stort sett tomt på gatorna kvällstid förutom enstaka medeltidsklädda. Så är det verkligen inte nu. 2007 kommer till gå till historien som ett mycket lyckat år, ett år då sommaren var kass men solen klev fram när det vankades medeltidsvecka. Bra supit kamrater uti alla garden! Tills sist måste jag bara tillägga att jag är stolt och positivt överraskad över allas vår Posepåse. Den mannens poser kommer jag aldrig mer att ifrågasätta eller tvivla på. Storartad comeback! Kram från

Det var den 24:e upplagan av medeltidsveckan. Medeltidsutklätt folk myllrade hela dagarna runt marknaden och hoper av dem intog Bistra Haren, Kapitelhusgården och Effes på kvällarna. Värmen kom lagom tills första ölen öppnades och höll i sig tills det hela var över med undantag för ett par skyfall. Visst gnyddes det en hel del som vanligt under arbetets gång men nu i efterhand konstaterar jag att detta var en höjdarvecka!
Betyg på årets vecka: