Nä, så upplevde vi inte veckan. Inte denna gång heller. Medeltidsveckan kan vara det förstnämnda, inget fel med det. För oss Påsar handlar det dock i första hand om att festa och träffa människor. Nedan följer Fyllepåsens återblick på 2005:

Efter tio timmar med tåg, buss och båt syntes äntligen taktopparna innanför Visby ringmur. Dessvärre får jag erkänna att det var onsdag, sommarjobbet höll mig kvar i Göteborg de första dagarna av vecka 32 (måste bara tillägga att jag såg Laleh kvällen innan och det var helt enkelt suveränt, se henne om ni har möjlighet). Givetvis bodde jag i lägenhet som tidigare år, denna gång på Adelsgatan mitt emot restaurang Köpmannen. Bättre läge går inte att finna och jag får väl tacka preussen Erasmus av Smuts för det.

Jag vill påstå att detta var en av de absolut bästa veckorna hittills. Marknaden bakom Botaniska och lägret bredvid skapade en mycket bra atmosfär. På Paveljongsplan hängde som vanligt preussare men även nya (för mig) inslag som Araberna och Garde de Gascognes. Landsknektarna bodde även de i närheten och hade i år utskänkningstillstånd (åtminstone såldes det mat mm.). Här uppträdde i stort sett alla band som besökte medeltidsveckan samt gycklargrupper. Effes var på strålande humör när väl folk dök upp. Efter elvatiden fylldes den gamla trotjänaren till bristningsgränsen. Jag såg Cultus Ferox uppträda två gånger, de påminde en hel del om Saltatio Mortis som var på besök för ett par år sedan, ja ni vet, "hårdrock-goes-medeltid-stuket". Kul när man va packad men jag uppskattar egentligen band med mer variation än fullpumpade säckpipor. Wolgemut var tillbaka med en ny uppsättning, dessvärre sägs det att de körde hårdrock och rock på medeltida instrument. Sånt gillar inte Fyllepåsen och som tur var missade han det. Ännu ett år gick utan ett besök på Clematis eller Bistra Haren. Kanske blir det nästa år.

Jag tänkte återkomma till påsegöromål under rubriken Påserapport som kommer att dyka upp på förstasidan inom kort. Där kommer händelser och snacket från året att finnas samt framtida planer. Där kommer givetvis också Preussarna att nämnas vid fler tillfällen. Preussen ja. Tyvärr måste jag bekänna en sak för er påsar. Fyllepåsen råkade marschera med det ökända gardet, dessutom i samma parad som knektarna. Jag tvättade mig ren i rom och vände därefter bort blicken så fort jag såg ett rödsvart tyg men fortfarande känner jag mig smutsig: Preussarna har uppställning. Det ska minsann bli debatt mellan kapten av de rödsvarta och slithövdingen. Vilket garde är bäst, Preussarna eller Landsknektarna? Debatten var "förband" till artisten Loke som körde konserter under Nordenportbron under hela veckan. Erasmus av Smuts smed en elak plan, preussen Slöge (?) hoppade på mig innan uppställningen och satte på mig hans mössa och drog in mig i ledet. Därefter hälldes sprit i mig (vilket iofs var bra) men den skäggige uppställaren bör undersöka sina ögon då han tog mig för Slöge och slängde ut den riktiga Slöge ur ledet. Landsknektarna kom sedan marscherande med trummor och ståt och när de passerat föll Preussarna in i ledet. Marschen satte av mot Nordenport. Kanske 150 personer satt och väntade på att Loke skulle börja spela och alla blev minst sagt upprörda när det marscherande sällskapet tågade rakt igenom folksamlingen och satte sig längst fram vid scenen. Loke kom sedan ut och var debattledare, båda kaptenernas argument var mycket impopulära hos publiken och ingen korades till vinnare. Jag försvann sedan fort från platsen.

Vi hade givetvis en kräftskiva om än i mindre format än tidigare. Den kvällen slutade jäkligt skumt för mig förresten. Jag hade med mig en Captain Morgan som jag drack mängder av. På kräftskivan serverades det dessutom snaps och sedan blev det givetvis mer dricka på Effes. När klockan slog två (detta var på torsdagskvällen) kände jag att det var dags att ta mig hemåt. Jag vinglade bokstavligen från vägg till vägg på Adelsgatan men lyckades tappert ta mig upp för alla trappor och in i lägenheten. Väl i lägenheten föll jag ihop och somnade på golvet i hallen. Erasmus af Smuts vaknar till och säger till mig att här kan du ju inte ligga varpå jag svarar att jag inte gjort någonting och att jag faktiskt är från Sverige. Jag somnar till igen medan Erasmus går på muggen och det slutar med att preussen får släpa in mig i sängen till orden: Va fan, här kan du inte ligga. När jag ändå är inne på fest och fylla får jag nog berätta lite om två bisarra efterfester också. Första kvällen avslutades hemma hos Surpåsen (hon bodde 50 meter från Effes). Vi drack som vanligt rom och öl men vi spelade dessutom ett sjukt spel. Fyra personer fick varsitt handtag med en knapp. Handtagen var kopplade till en dosa som låg på bordet. På dosan fanns en lampa som blinkad rött och till detta ljöd ett enerverande och uppstressande ljud. När lampan plötsligt lyste grönt skulle man trycka så fort som möjligt på sin knapp, den som tryckte sist fick en rejäl stöt. Detta spel körde vi nog i 2 timmar. Den andra efterfesten avslutades på marknadsområdet efter det att jag och Surpåsen febrilt sprungit kring i Visby stad efter bjudvin. Innan vi träffade att par riktigt hederliga karlar som bjöd på vin vid marknaden hade vi följt med diverse knepiga sällskap i hopp om vin, men de var liksom för knepiga för att samtala och hänga med. Surpåsen fick sig en klunk rom hos småknattarna nere vid Nordengravar i utbyte mot en kyss. En kyss full av kräftspa, hon som är vegetarian. Nåväl, vi träffade som sagt ett par schyssta killar som bjöd oss på vin. Det sjuka var att vi satt i en timme klockan fyra på morgonen, fulla som svin, och i stort sett enbart snackade om matlagning. En vakt med lykta kom förbi och annonserade att det inte var tillåtet att sitta vid marknadstånden på nätterna men sade sedan: Fast det här är nog den mest stillsamma efterfest jag stött på. Sitt ett tag till om ni vill.

Avslutningen nere vid strandscenen på lördagskvällen var grym. Som vanligt uppträdde alla band och artister som besökte medeltidsveckan samt den hemska gycklargruppen PAX. Inramningen var dock perfekt. Havet som bakgrund, ett femtiotal facklor invid scenen, 2000 människor i publiken och en stämning som berörde alla närvarande. Jag är inte så mycket för det här med att springa runt på evenemang men avslutningskvällen tycker jag är ett måste. Jaha, det här var några ord om medeltidsveckan 2005 ur Fyllepåsens perspektiv. Svårt att minnas allting så klart. Pås of course!